BRUSSEL - Griekenland moet de gemaakte afspraken in ruil voor miljardensteun nakomen. Een nieuwe regering zal het steunpakket moeten omarmen en uitvoeren.

''Dat is de beste garantie voor een meer welvarende toekomst van Griekenland in de eurozone'', zo luidde de eindverklaring (pdf) die de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen na hun informeel overleg in Brussel in de nacht van woensdag op donderdag naar buiten brachten.

Bij de jongste verkiezingen in Griekenland verloren de pro-Europese partijen flink. Een regering kon niet worden gevormd en een nieuwe gang naar de stembus staat gepland voor 17 juni.

Nieuwe regering

De EU-leiders zeggen uit te kijken naar de snelle vorming van een nieuwe regering, die het programma met afspraken gaat naleven. Bovendien moet deze regering voldoende meerderheid hebben in het parlement om met vastberadenheid de bezuinigings- en hervormingsmaatregelen door te voeren.

Premier Mark Rutte zei na afloop dat er niet is gesproken over een mogelijk vertrek van het land uit de eurozone.

De leiders vervolgen: wij handhaven onze betrokkenheid om de financiële stabiliteit in de eurozone en diens integriteit te beschermen.

Alles over Griekenland