AMSTERDAM – Tijdens de informele bijeenkomst van EU-leiders woensdagavond zullen er geen concrete besluiten worden genomen.

Hiervoor heeft EU-president Herman van Rompuy voorafgaand aan de top gewaarschuwd.

Woensdagavond dineren de leiders van de 27 EU-landen samen met EU-president Herman van Rompuy, een bijeenkomst ter voorbereiding van de EU-top eind juni.

Desondanks laaiden de afgelopen dagen verschillende geruchten over te nemen maatregelen op. Twee onderwerpen lijken niet meer te negeren: het wel of niet invoeren van euro-obligaties en een mogelijke Griekse exit. Terwijl het officiële voornaamste doel is van de top het stimuleren van groei in Europa is.

Hollande

Het is de eerste top voor de net gekozen Franse president Francois Hollande. In het land is een een andere wind gaan waaien sinds de verkiezingen van de socialist: hij uitte openlijk kritiek op het zwaar bevochten akkoord voor strengere begrotingsdiscipline en is groot voorstander van het instellen van euro-obligaties.

Duitsland is pertinent tegen, zo bevestigde Angela Merkel nog eens voorafgaand aan de top. Ook Nederland is niet voor. In Brussel gingen geluiden op dat om Frankrijk tevreden te stellen dinsdag al werd besloten tot een proef met de zogenaamde projectobligaties, als een soort ruilgeld wegens de duidelijk oproep van Hollande.

"Hoe verzin je het", zo reageert een topdiplomaat in Brussel tegenover NU.nl. "Het is niet aan de Europese Raad om zich te bemoeien met de campagne van Hollande. We hebben het tijdens de top zeker niet over nationale politiek van Frankrijk."

Begrotingsdiscipline

Ook spreekt hij tegen dat er binnenkort besloten kan worden over het loslaten van het strengere begrotingsdiscipline, waar de staatsschuld van landen niet hoger mag zijn dat 3 procent van het bbp.

"Mensen die denken daar vanaf te kunnen wijken dromen eerlijk gezegd", aldus de ambtenaar. "Dat kan niet zomaar tijdens een EU-top beslist worden. Het is in het Stabiliteitspact vastgelegd en de Europese Commissie heeft er ook wat over te zeggen."

Griekenland

Openlijk wordt er verder gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Topambtenaren zouden hebben afgesproken dat elke lidstaat van de muntunie zich afzonderlijk moet voorbereiden op een Griekse exit.

Het land moet binnenkort opnieuw naar de stembus nadat bij deze verkiezingen deze maand de partijen die instemden met maatregelen uit Brussel in ruil voor noodhulp werden afgestraft.
"Natuurlijk, we leven niet op een andere planeet. We zullen het op de top zeker over de situatie in Griekenland hebben."

In zijn uitnodigingsbrief voor het informele diner roept EU-president Herman Van Rompuy dan ook op tot een 'open en vrij debat' zonder taboes.

Merkel zei tijdens dit debat wel met een idee te komen om de interne Europese markt te verdiepen. Ook ziet ze iets in het plan van de Europese Commissie (pdf) om werklozen uit het ene land aan het werk te helpen in landen waar juist een tekort aan vakmensen is.

Beurzen

Maar concrete voorstellen, die worden woensdagavond dus niet verwacht. De Europese beurzen zijn woensdag dan ook met zware verliezen gesloten en ook Wall Street eindigde in het min.

De euro dook bovendien naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds de zomer van 2010. De euro stond op 1,2581 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Aan het begin van deze maand werd de euro nog voor circa 1,32 dollar verhandeld.

Alles over de schuldencrisis