TILBURG - De EU-toppen waar de leiders van de Europese landen samenkomen om maatregelen tegen de schuldencrisis te vinden, hebben nu geen enkele zin.

"De weg die de Europese leiders hebben ingeslagen is niet de juiste. Het is het moment om stil te staan en een ander pad te kiezen."

Dit stelt de Duitse topeconoom Hans Werner Sinn woensdag in een interview met NU.nl. "Dit pad moet zijn: een eurozone in gereduceerde vorm met minder lidstaten. Wie zegt dat een eurozone met 17 lidstaten het beste is? Dat kunnen er ook 12 zijn, of 10."

Te groot

"Europa is veel te groot geworden. Laten we eerlijk zijn: dat is een ramp gebleken.” Onlangs pleitte Sinn al voor de uittreding van Griekenland. "Dat is onvermijdelijk. Ik ken geen enkele econoom die nu nog een andere oplossing ziet voor het land", zo stelt hij.

In theorie zou dit volgens Sinn zelfs een eurozone kunnen zijn met daarin alleen Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk , wanneer hem gevraagd hoe hij de toekomst van Nederland voor zich ziet. "Deze landen hadden voor het begin van de euro ook al een samenwerkingsverband. Niet omdat ze elkaar nou zo aardig vinden, maar omdat het landen zijn met vergelijkbare economien."

Overleg

Woensdagavond komen de leiders van de Europese Unie in Brussel opnieuw bijeen voor een informeel overleg over de schuldencrisis. Op de agenda staan het instellen van eurobonds (een wens van onder meer Frankrijk) en de situatie in Griekenland.

Volgens Sinn hebben de Europese leiders met bijvoorbeeld het dezer dagen veelbesproken noodfonds en de reddingsoperaties van de ECB gekozen voor een verkeerde strategie om de schuldencrisis het hoofd te bieden.

"De Europese leiders denken dat ze het tempo moeten opvoeren om de crisis te bestrijden. Maar stel je beklimt een berg en je merkt dat je de top niet bereikt. Moet je dan als een gek doorrennen? Nee, dan moet je naar het punt van de laatste afslag en een ander pad kiezen."

"Natuurlijk, het zou fijn zijn als er op een EU-top een politiek idee ontpopt waarmee we deze crisis kunnen oplossen. Maar ik zeg je; zo’n idee is er niet. Je kan alleen maar maatregelen nemen die de huidige situatie zullen verlengen."

Maatregel

Zo’n maatregel is volgens Sinn het instellen van de onder meer door Frankrijk voorgestelde eurobonds. "Dat is een absurd idee. Daarmee socialiseer je schuld. Het stimuleert een systeem waar landen zullen denken: als ik het niet kan terugbetalen, dan is dat iemand anders probleem.En de belastingbetaler van de landen zonder schulden betaalt hier uiteindelijk voor."

"Het probleem is dat tegenwoordig het idee heerst dat als landen meer dan 6 procent van hun bbp betalen aan rente op hun staatsschuld dit voor hen niet meer te dragen is."

Volgens de econoom waren de rentes op de staatsleningen echter voor het instellen van de euro in veel landen een stuk hoger. "Italie heeft in de eerste helft van de jaren ’90 bijvoorbeeld altijd 12 procent betaald."

Spanje

"Ik snap dat ze er niet naar terugwillen, maar de landen die zeggen dat ze die lasten niet kunnen dragen: dat is gewoon niet waar. Ze hebben altijd al in zo’n regime geleefd."

"Maar het is goed dat bijvoorbeeld de Spaanse premier nu zegt dat dit niet meer vol te houden is. Want de implicatie daarvan is, is dat het land minder zal gaan lenen. En dat is ook nodig. Daarom is het instellen van de eurobonds ook zo verkeerd. Daarmee verdwijnt dit mechanisme."

Sinn is verbonden aan het Duitse onderzoeksinstituut Ifo en werd door de Britse krant The Independent in 2011 uitgeroepen tot een van de tien belangrijkste mensen ter wereld wegens zijn visie op de schuldencrisis.

Lees alles over de schuldencrisis

Lees het hele interview met Hans Werner Sinn