BRUSSEL - Griekenland moet in de eurozone blijven. Voor de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, blijft dit helder.

De zegsvrouwe van voorzitter José Manuel Barroso herhaalde maandag dat het voor de toekomst van het land en de Grieken van belang is om de euro te houden en zich te houden aan de gemaakte afspraken.

De speculaties over een vertrek van Griekenland uit de eurozone werden afgelopen weekeinde sterk aangewakkerd. Zo zei Barroso dat ''als een clublid de regels van de club niet naleeft, het beter zou zijn als deze de club zou verlaten''.

Toekomst

Volgens zijn woordvoerder was die opmerking niet specifiek gericht op de situatie in Griekenland, maar een algemeen commentaar.

De Grieken hebben hun toekomst in hun eigen handen, benadrukt de zegsvrouwe. Na de verkiezingen van 6 mei is het de politieke partijen nog niet gelukt een regering te vormen.

De onzekere situatie wordt sterk beïnvloed door het forse verlies van de partijen die met Europa afspraken maakten over strenge hervormingen in ruil voor steun. Er is nu geen meerderheid te vinden om de Europese afspraken na te leven.

Dossier Griekenland