KOPENHAGEN - Spanje moet met een geloofwaardige begroting komen, met substantiële maatregelen om orde op zaken te stellen.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vrijdag voorafgaand aan een vergadering van de eurolanden. De bewindslieden zullen tijdens hun overleg ook de Spaanse situatie bespreken.

De Spaanse regering dient vrijdag zijn begroting in bij het Spaanse parlement. Om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen moet het land fors bezuinigen, iets wat tot luide protesten in het Zuid-Europese land heeft geleid.

Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) riep Spanje op de ingeslagen weg van begrotingsdiscipline na te blijven leven. Hij deelt de zorgen over de Spaanse begroting.

Overwinnen

De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos zei voorafgaand aan de vergadering van de eurozone dat Spanje de economische crisis overwint. ''Spanje zal, net als eerder, geen probleem zijn. Niet voor de Spanjaarden en niet voor Europa.''

De maatregelen die de regering moet nemen zijn ingrijpend, maar De Guindos meent dat Spanje deze hervormingen nodig heeft om nieuwe banen te creëren.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier