DAVOS - Een akkoord tussen private schuldeisers en Griekenland is dichtbij, maar levert te weinig op om de Griekse schuldenlast op termijn weer houdbaar te maken.

Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) donderdag in een interview met persbureau Reuters.

Het resterende gat moet worden opgevuld door de eurolanden en Europese instituties, stelde Rehn. Op die manier moet de Griekse schuldenlast uiteindelijk worden teruggebracht tot ongeveer 120 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp) in 2020.

Onderhandelingen

''We bereiden een pakket voor dat de weg naar een houdbare oplossing voor Griekenland zal effenen'', zei Rehn. ''Op basis van de nieuwe analyses is daarbij waarschijnlijk ook geld uit de publieke sector nodig. Maar niets dramatisch.''

Europa en het IMF zegden Griekenland in oktober nog eens 130 miljard euro aan nieuwe noodleningen toe. Hieraan werd onder meer de voorwaarde verbonden dat door afschrijvingen van private crediteuren de Griekse schuld zou dalen tot 120 procent van het bbp in 2020.

Volgens ingewijden brengt de bijdrage van banken en andere financiële instellingen de schuld echter niet verder terug dan 125 tot 127 procent. Hierdoor zou er een gat overblijven van 12 tot 15 miljard euro.

Volgens ingewijden is dat ongeveer het bedrag dat de Europese Centrale Bank (ECB) kan bijdragen door zijn Griekse obligaties af te waarderen tot de huidige marktwaarde. Op de vraag of de ECB ook een bijdrage aan de steun moet leveren, wilde Rehn niet ingaan.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei in een reactie dat een extra bijdrage van de eurolanden niet aan de orde is en niet besproken is in het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden begin deze week.

Hij wil eerst de onderhandelingen met de private sector over een grotere bijdrage aan het kwijtschelden van de Griekse schulden afwachten.

Lagere rente

Rehn verwacht dat de onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden nog deze maand worden afgerond. Volgens berichten in de Griekse media zouden de banken en andere financiële instellingen inmiddels genoegen nemen met een lagere rente op nieuwe Griekse obligaties dan de 4 procent die eind vorige week overeen werd gekomen. Dat percentage was in de ogen van Europese ministers en het IMF te hoog. 

Dossier Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis