LISSABON - Het begrotingstekort van Portugal komt dit jaar al uit op 4,5 procent van het bruto binnenlands product.

Dit maakte de Portugese regering dinsdag bekend. Volgens de oorspronkelijke doelstelling zou dit percentage pas in 2012 worden gehaald.

De EU en het IMF, die het land een noodlening van 78 miljard euro hebben verstrekt, hadden van Portugal geëist dat het zijn begrotingstekort zou terugbrengen van 9,8 procent in 2010 naar 5,9 procent dit jaar. Volgens de Portugezen voldoen ze hier nu dus ruimschoots aan.

Volgens het oorspronkelijke plan komt het tekort in 2013 weer onder de door het Stabiliteitspact maximaal toegestane limiet van 3 procent. De regering liet zich er niet over uit of dit doel nu ook eerder gehaald zal worden.

Pensioenfondsen

Portugal kon het begrotingsgat zo snel dichten omdat het dit jaar 6 miljard euro aan tegoeden van pensioenfondsen van banken kreeg bijgeschreven, zo gaf premier Pedro Passos Coelho aan in een interview met de krant Correio da Manha.

Inspecteurs van de EU en het IMF loofden Portugal vorige maand voor de bezuinigingen die het al heeft doorgevoerd, maar benadrukten toen dat het land zich moet concentreren op maatregelen die het begrotingstekort structureel omlaag brengen.

Lees alles over de schuldencrisis