RIJSWIJK - De uitkomst van de EU-top in Brussel is een ''slappe hap''. D66-leider Alexander Pechtold zei dat vrijdagochtend op BNR Nieuwsradio.

''Sinds juli zijn we bezig, eerst met de Grieken, nu met onze eigen economie. Wat nodig is, is Europa af te maken.'' Volgens hem moet er meer politieke samenwerking komen.

Europa heeft heel veel welvaart opgeleverd, aldus Pechtold. ''Het heeft een munt gebracht die krachtig is, of was vooral.''

Puinhoop

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom kraakt vrijdagochtend het gesloten akkoord. Hij vindt dat er in Brussel een 'woestmakende puinhoop' van is gemaakt.

Volgens Samsom gaan 25 in plaats van 27 landen 'halve afspraken maken in een gemankeerd verdrag'. Groot-Brittannië en Hongarije stemmen niet in met de afspraken die zijn gemaakt om landen tot strengere begrotingsdiscipline te dwingen.

Na afloop van het nachtelijke overleg zei premier Mark Rutte (VVD) dat Zweden en Tsjechië mogelijk later aanhaken.

Gedoogpartner PVV is zeer ontevreden over de resultaten en vindt een referendum nu meer dan nodig.

Geen oplossing

SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelt dat automatische sancties tegen landen die zich niet aan begrotingsafspraken houden geen oplossing zijn. "Ontspoorde begrotingen waren niet de oorzaak van de eurocrisis maar wel het gevolg ervan", laat hij weten.

De SP heeft zich altijd uiterst kritisch opgesteld tegenover Europa. Irrgang huilt dan ook 'geen krokodillentranen over Europa van twee snelheden'.

Ontgoocheld

''GroenLinks is ontgoocheld over het europact dat is gesloten. Een europact buiten de Europese Unie om maakt het bestuur van de eurozone nog onoverzichtelijker dan het al is. Het wordt bijzonder moeilijk om de Europese Commissie de voorziene rol te geven bij het afdwingen van begrotingsdiscipline en economische convergentie."

"Te vrezen valt dat sancties niet sneller opgelegd zullen worden, zoals de bedoeling was, maar juist ten prooi vallen aan gesoebat tussen regeringen. Het Europees Parlement dreigt helemaal buitenspel te worden gezet. Rutte heeft wat uit te leggen.''

Rust

Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland is met het bereikte akkoord van 17 eurolanden ''een belangrijke stap gezet naar rust in de eurozone''.

Het lijkt erop dat de Europese regeringsleiders zich meer richten op het voorkomen van een nieuwe schuldencrisis dan op het bestrijden van de huidige, vindt macro-econoom Maarten Leen van ING.

''De resultaten tot nu toe zijn mager. In rapportcijfers: een 6-'', aldus de hoofdeconoom van de bank in reactie op de afspraken die vrijdagochtend op de EU-top in Brussel zijn gemaakt.

''Het enige nieuwe is, naast het streven naar begrotingsevenwicht, dat er automatische sancties komen als de EU-lidstaten hun begroting niet in de hand houden. Dat is wel goed. De criteria en de mogelijkheden om landen te beboeten zijn er al, maar daar zit nu nog een politieke toets in die in het verleden is misbruikt'', aldus Leen.

Politieke crisis

Een gemis is volgens hem dat de regeringsleiders er tot nu toe niet in zijn geslaagd afspraken te maken over meer coördinatie van het economisch beleid in de Europese Unie.

''In feite heeft Europa geen schuldencrisis maar een politiek-institutionele crisis. De Verenigde Staten hebben vele malen meer schuld dan Europa, maar daar staan de individuele staten garant voor elkaar. Een soortgelijk mechanisme zouden wij in Europa ook moeten hebben'', aldus Leen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier