ROME - De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is maandag gedaald nadat de Italiaanse premier Mario Monti zondag een breed pakket bezuinigings- en hervormingsplannen had aangekondigd.

De rente op 10-jarige staatsleningen daalde maandag met enkele tientallen basispunten naar 6,167 procent. Vrijdag bij het sluiten van de markt lieten 10-jarige Italiaanse obligaties nog een rendement van meer dan 6,7 procent zien.

Het renteverschil tussen Duitse en Italiaanse staatsleningen daalde naar 397 basispunten (3,969 procentpunt), het laagste niveau sinds eind oktober.

Instorten

Zonder bezuinigingen zal Italië instorten en net zo worden als Griekenland. Dat zei de Italiaanse premier Mario Monti maandag in het Italiaanse parlement. Monti bepleitte in de volksvertegenwoordiging zijn strenge bezuinigingspakket, dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd.

''Wij hebben veel sympathie voor Griekenland, maar willen niet zo worden als dat land'', aldus Monti. Volgens de premier is het noodzakelijk dat Italië zijn eigen problemen oplost om nog geloofwaardig te zijn voor de andere landen in de Europese Unie. ''Italië wil zijn rol ten volle blijven spelen.''

Monti kondigde zondag maatregelen aan om de overheidsfinanciën en de economie te versterken. Het bezuinigingspakket bedraagt circa 30 miljard euro. Dat is volgens de premier voldoende om Italië en de eurozone te versterken. ''Wij hebben ons deel gedaan gisteren'', zei Monti. ''We zijn ervan overtuigd dat als iedereen bijdraagt, wij Italië zullen redden.''

Eurozone

In een bijeenkomst met de pers zei de nieuwe Italiaanse premier te hopen dat de maatregelen die Italië en andere landen in de eurozone nu nemen, het vertrouwen zullen vergroten en daarmee de kans op een recessie verkleinen.

Volgens Monti moet op de eurotop eind deze week wel de slagkracht van het Europese noodfonds EFSF worden vergroot en de samenwerking op het gebied van begrotingen worden versterkt.

Monti benadrukte verder dat de euro als munt niet in een crisissituatie verkeert. ''Het is positief dat de euro weinig van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van andere valuta of ten gevolge van inflatie'', aldus de premier.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier