AMSTERDAM – Europa moet een eigen kredietbeoordelingsbureau oprichten. Dat stelt professor Sylvester Eijffinger van Tilburg University in zijn driemaandelijkse briefing over economische en monetaire zaken aan het Europese Parlement.

De drie grote Amerikaanse ratingbureaus die nu de dienst uitmaken, zijn volgens Eijffinger te traag en niet objectief genoeg. Ondertussen hangt er veel af van hun beoordelingen.

Momenteel beheersen Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch de markt van de kredietbeoordelingen. Hun macht zou te groot geworden zijn en dat levert, in combinatie met een gebrek aan objectiviteit, problemen op.

Ondoorzichtig

Het is ondoorzichtig hoe de ratings precies tot stand komen, terwijl de beoordelingen voor een belangrijk deel bepalen in hoeverre landen en instellingen toegang hebben tot de geld- en kapitaalmarkten. Bovendien zijn S&P, Moody’s en Fitch het vaak niet met elkaar eens.

Een ander ernstig probleem is volgens de econoom dat de klant in het huidige model betaalt, wat tot belangenverstrengeling kan leiden. Zo kunnen de landen of instellingen die een kredietbeoordeling nodig hebben, op zoek gaan naar het ratingbureau dat de meest gunstige beoordeling zal verlenen.

Eijffinger heeft de afgelopen vijf jaar de ratings van Standard & Poor's, Moody's en Fitch afgezet tegen de martkontwikkelingen. "Daaruit blijkt dat consequent de markt gevolgd wordt, met een vertraging. Waar er sprake is van een eigen oordeel is niet vast te stellen", concludeert de Tilburgse econoom.

Pessimistisch

Eijffinger concludeert onder meer dat de drie in het geval van de beoordelingen van Griekenland, Spanje en vooral Italië achterliepen op de marktontwikkelingen. S&P blijkt de meest pessimistische beoordelaar te zijn en verlaagt het snelst en tot lagere niveaus.

Het oprichten van een Europees ratingbureau, of de komst van een Aziatische variant, zou het oligopolie van de drie huidige partijen doorbreken. Andere opties zouden zijn om de samenwerking tussen de kleinere ratingbureaus die er nu al zijn te bevorderen of de ratingtaak aan de Europese Centrale Bank (ECB) over te laten.

Reputatie

"Een Europees ratingbureau is de beste optie, ook al heeft hij ook nadelen", aldus Eijffinger. "Er zijn flinke kosten mee gemoeid in het begin en het zal enige tijd duren voordat een nieuw instituut de gewenste reputatie heeft opgebouwd."

Het Europese Parlement is zelf eerder met het plan gekomen een Europees ratinginstituut op te richten, maar dit kreeg veel kritiek te verwerken. Een Europees bureau dat te midden van de schuldencrisis wordt opgericht, zou op weinig vertrouwen onder investeerders kunnen rekenen.