FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 8,58 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Dat maakte de ECB maandag bekend.

Daarmee kocht de centrale bank opnieuw meer obligaties op dan een week eerder. Toen verdubbelden de aankopen bijna ten opzichte van de voorgaande week, tot 7,99 miljard euro.

In totaal heeft de centrale bank sinds mei 2010 voor 203,5 miljard euro aan obligaties uit de markt gehaald.

De ECB maakt niet bekend van welke landen obligaties worden opgekocht. Algemeen wordt aangenomen dat de bank zich vooral richt op schuldpapier van Italië en Spanje.

De aankopen waren de afgelopen weken nog altijd aanzienlijk beperkter dan in de eerste 4 weken na de beslissing om ook Spaans en Italiaans staatspapier uit de markt te halen, begin augustus. Met de aankopen wil de centrale bank de handel in obligaties van probleemlanden aan de gang houden, zodat de stijging van de rente op die schuldpapieren niet uit de hand loopt.

Druk

De afgelopen weken is de druk op de ECB om de aankopen op grote schaal uit te breiden sterk toegenomen. Voorstanders menen dat op die manier een einde kan worden gemaakt aan de onrust op de financiële markten.

Vorige week lagen de rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties onverminderd op onhoudbaar hoge niveaus. Daarnaast ging het rendement op Belgische obligaties sterk omhoog.

Vijf vragen over euro-obligaties