PEKING - China ziet de schuldencrisis in Europa als een uitgelezen kans om voor gunstige prijzen Europese bezittingen op de kop te tikken.

Het Chinese ministerie van Handel wil daarom volgend jaar een delegatie naar Europa sturen om mogelijke investeringen te onderzoeken.

China zou daarbij vooral geïnteresseerd zijn in onder meer infrastructuurprojecten, aldus handelsminister Chen Deming.

''Sommige Europese landen worstelen met een schuldencrisis en willen hun bezittingen graag verkopen voor buitenlands geld. We zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen en de vooruitgang steunen'', aldus Chen.

De topman van het Chinese staatsinvesteringsfonds China Investment Corp stelde maandag dat China steeds meer als ontwikkelaar en exploitant van buitenlandse infrastructurele projecten wil optreden, in plaats van alleen geld beschikbaar te stellen.

Technologie en kennis

Buitenlandse beleggingen door Chinese staatsinvesteerders waren de afgelopen jaren vooral gericht op de grondstoffensector en de financiële industrie. Nu zou het land zijn blik ook willen richten op Europese bedrijven met hoogwaardige technologie en kennis.

De Chinese voorraad aan buitenlandse valuta bedraagt ruim 3 biljoen dollar (ruim 2389 miljard euro) en China zoekt naar meer winstgevende investeringsmogelijkheden. Nu bestaan de reserves nog vooral uit Amerikaanse staatsobligaties. Ongeveer een kwart van de Chinese valutareserves zou bestaan uit obligaties van eurolanden.