AMSTERDAM - Het wordt wederom een week waarin de Europese schuldencrisis bovenaan staat op de agenda van beleggers en regeringsleiders.

De eurocrisis kreeg vorige week een extra dimensie door een mislukte Duitse obligatieveiling en de afwaardering van de Belgische kredietwaardigheid. Mogelijk kunnen meevallende Amerikaanse macrocijfers nog enig tegenwicht bieden aan de malaise.

Maandag hebben José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en EU-president Herman Van Rompuy een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in Washington.

Obama zal hen waarschijnlijk aansporen snel met oplossingen te komen voor de crisis. Dinsdag komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen voor topoverleg en donderdag spreekt ECB-president Mario Draghi in het Europese Parlement.

Euro-obligaties

De roep om euro-obligaties wordt inmiddels steeds luider. De sterk stijgende rentes op de Europese obligatiemarkten zijn een grote bron van zorg.

Zondag werd gemeld dat Italië mogelijk een noodlening krijgt van wel 600 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vrijdag betaalde het land een recordrente op zijn staatsleningen.

Deze week komen Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, België en Spanje met veilingen van staatsleningen. Die zullen nauwlettend worden gevolgd en de renteniveaus zullen cruciaal zijn voor het sentiment op de beurzen. Als ze sterk stijgen, zullen de koersen waarschijnlijk scherp dalen.

VS

Mogelijk kunnen belangrijke macrocijfers uit de VS enige verlichting bieden voor beleggers. Zo werd bekend dat de verkoop op Black Friday naar een recordbedrag is gestegen van omgerekend 8,6 miljard euro. Het was de sterkste verkoopstijging sinds 2007. De Amerikaanse economie drijft voor twee derde op de consumentenuitgaven.

Vrijdag wordt een belangrijk cijfer gepubliceerd over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder komen deze week gegevens naar buiten over de huizenmarkt in de VS, het consumentenvertrouwen en de Amerikaanse industrie. Ook uit Europa en China komen deze week cijfers over de industrie.

Vertrouwen

De agenda van beleggers in Amsterdam is vrijwel leeg deze week. Investeringsbedrijf Kardan maakt kwartaalcijfers bekend en het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over het vertrouwen van ondernemers.

Uitzendconcern Randstad houdt bijeenkomsten voor analisten en beleggers.