BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Italië donderdag gemaand af te stappen van de bescherming van het eigen bedrijfsleven tegen overnames.

Als het land daar binnen een maand niet aan voldoet, sleept het dagelijkse bestuur van de Europese Unie Italië voor de rechter.

Middels zogeheten 'gouden aandelen' kan de Italiaanse overheid voorkomen dat bedrijven in strategische sectoren als communicatie en energie in buitenlandse handen komen.

Dat is volgens de Europese Commissie in strijd met de EU-richtlijn voor een vrij verkeer van kapitaal.

Maatregelen

De kersverse Italiaanse premier Mario Monti heeft toegezegd maatregelen te nemen. De Italiaanse overheid bezit gouden aandelen in onder meer Telecom Italia, olie- en gasconcern Eni, industrieel conglomeraat Finmeccanica en energieleverancier Enel.

Verder besloot de Europese Commissie Duitsland opnieuw voor de rechter te dagen omdat het land nalaat een wet te schrappen die het Volkswagen-concern beschermt tegen overnamebiedingen. De Europese mededingingswaakhond zei aan het Europese Hof van Justitie te vragen Duitsland boetes op te leggen voor iedere dag dat het land in gebreke blijft.

Rechten

Het Europese hof bepaalde in 2007 al dat de wet ''ongerechtvaardigde bijzondere rechten'' aan de overheid geeft. Volgens de commissie heeft de Duitse regering sindsdien niets gedaan.

''Nu Duitsland niet alle maatregelen heeft getroffen voor de volledige uitvoering van het arrest van het hof, heeft de commissie besloten om de zaak opnieuw voor het hof te brengen", aldus de commissie in een verklaring.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier