PARIJS - Frankrijk blijft aandringen op een grotere rol van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het bestrijden van de schuldencrisis.

Een ingreep door de centrale bank is van het grootste belang, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé donderdag tegen radiozender France Inter.

''Ik denk en ik hoop dat de gedachte dat de ECB een essentiële rol moet spelen bij het herstellen van het vertrouwen, zich zal ontwikkelen'', stelde Juppé.

Frankrijk dringt er al lange tijd op aan de crisis in te dammen door de ECB te laten optreden als redder in nood. Duitsland is hier echter sterk op tegen.

Agenda

Volgens Juppé staat de rol van de ECB later op de dag op de agenda bij de ontmoeting van de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland en Italië in Straatsburg.

De Franse president Nicolas Sarkozy zal er daarbij naar verwachting opnieuw op aandringen het Europese noodfonds (EFSF) de mogelijkheid te geven geld te lenen van de ECB om op grote schaal obligaties van eurolanden op te kopen.

Duitse wens

Frankrijk gaf eerder deze week toe aan de Duitse wens om EU- verdragen aan te passen, zodat er Europese controle kan komen op nationale begrotingen.

Dergelijke vedragswijzigingen zijn volgens Juppé echter onvoldoende om de huidige crisis op te lossen.

''We zijn er niet op tegen, maar het kost veel tijd'', zei de minister over mogelijke wijzigingen in de EU-verdragen. ''27 parlementen moeten het ratificeren. Dat kan jaren duren.''

Druk

De afgelopen dagen hebben kredietbeoordelaars de druk op Frankrijk stevig opgevoerd. Moody's en Fitch waarschuwden dat de hoge rating van Frankrijk gevaar loopt als de economie verder verslechtert. Een afwaardering van Frankrijk zou grote druk zetten op de financiering van het EFSF. 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier