AMSTERDAM - De Griekse premier George Papandreou zal vandaag niet zijn aftreden aankondigen.

Dit meldt de BBC op basis van een verklaring van Papandreou op de Griekse staatstelevisie. Eerder meldde de Britse omroep dat Papandreou zijn ontslag aan de president van Griekenland, Karolos Papoulios, zou aanbieden. Papoulious heeft echter ontkend binnen korte tijd een afspraak te hebben met Papandreou.

"De premier treedt niet af. De regering treedt niet af", aldus een bron binnen de partij van Papandreou.

De regering wankelt door het verzet dat rijst tegen het plan om een referendum te houden over de aanvaarding van het Europese reddingsplan. Ook binnen zijn socialistische Pasok verliest Papandreou steeds meer steun.

Sinds 11.00 donderdagochtend is het Griekse kabinet in een spoedzitting bijeen over de crisis. De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos keerde zich donderdag publiekelijk tegen het referendum. Ook minister van Ontwikkeling Michalis Chryssohoidis zou tegen het referendum zijn.

Overgangskabinet

Bronnen binnen de Pasok stelden dat een kleine groep binnen de partij wil dat er een coalitieregering wordt gevormd. Papandreou zou dan als premier moeten plaatsmaken voor Lucas Papademos, tot juni 2010 vicepresident van de Europese Centrale Bank.

De conservatieve oppositieleider Antonis Samaras heeft opgeroepen tot de vorming van een overgangskabinet, die het land moet besturen tot aan vervroegde verkiezingen.

Samaras liet al weten bereid te zijn zich aan te sluiten bij een coalitieregering om te helpen de crisis op te lossen.  Samaris is tegen het noodpakket, net als tegen alle eerdere bezuinigingen die door de trojka (het IMF, de ECB, de EC) aan Griekenland zijn opgelegd. 

Referendum

Als Papademos als premier aantreedt dan is het referendum over het noodpakket waarschijnlijk van de baan.

Wanneer de premier zijn ontslag aanbiedt wordt het parlement ontbonden en worden binnen 30 dagen verkiezingen uitgeschreven. Binnen een maand na de verkiezingen moet het nieuwe parlement bijeenkomen.

De uitslagen zullen volgens peilingen desastreus uitpakken voor regeringspartij Pasok. De oppositie is over het algemeen tegenstander van het reddingsplan.

De machtswisseling kan veel onzekerheid veroorzaken over wat een nieuwe regering pas over maanden onderneemt. Het is denkbaar dat dat een wanorderlijk bankroet denkbaar is voor er een nieuwe regering is.

Noodhulp

In de nacht van woensdag op donderdag bleek dat Griekenland een al toegezegd bedrag van 8 miljard euro noodhulp vooralsnog niet uitbetaald krijgt. Het bedrag is onderdeel van het hulpprogramma voor Athene van 110 miljard euro.

Europa wil op deze manier Griekenland onder druk zetten zich te houden aan de afspraken die vorige week zijn gemaakt in het kader van het internationale reddingsplan voor het armlastige Zuid-Europese land.

In het Franse Cannes zijn de leiders van de eurozone sinds deze ochtend tijdens de G20-top bijeen om te praten over Griekenland. Ook vertegenwoordigers van onder meer de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zijn aanwezig.

Mogelijke opvolgers

Vooraf aan het spoedberaad in Griekenland kwamen drie ministers die worden gezien als mogelijke opvolgers van Papandreou bijeen. Ze schreven vorige maand een artikel waarin ze de regering opriepen zich aan de economische hervormingen te houden.

Alle drie zijn tegen een referendum en roepen op tot een eenheidsregering. Het gaat om de minister van Volksgezondheid Andreas Loverdos, minister van Onderwijs Anna Diamantopoulou en minister van Infrastructuur Yiannis Ragoussis.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Kabinetscrisis Griekenland