ATHENE - De Griekse premier George Papandreou denkt dat een referendum over de Europese plannen om het land van een bankroet te redden, de positie van Griekenland zal versterken. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

''Deze procedure zal de positie van het land in de eurozone en wereldwijd versterken'', zei de regeringsleider.

Zijn aankondiging leidde tot onbegrip en woede omdat de meeste Grieken tegen de afgesproken bezuinigingen zijn en dus naar verwachting het hele plan zullen torpederen.

Zes parlementsleden van de partij van Papandreou hebben de premier eerder op de dag opgeroepen op te stappen. De oproep volgde nadat een socialistisch parlementslid in Griekenland de partij van Papandreou de rug toegekeerde. Daardoor is de meerderheid van de regering in het parlement geslonken tot 152 van de 300 zetels.

Rutte

Het kabinet maakt zich zorgen om de vertraging die in de aanpak van de Europese schuldencrisis en de redding van Griekenland kan ontstaan door de Griekse plannen voor een referendum. Premier Mark Rutte schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Mocht hij vasthouden aan zijn plannen, dan moet het referendum bij voorkeur zo snel mogelijk worden gehouden over een beperkt deel van het pakket, aldus Rutte.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland