PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overleggen dinsdagmiddag telefonisch over het voornemen van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden.

De Griekse regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet, zei Papandreou maandag.

Het Duitse ministerie van Financiën liet weten verrast te zijn over het voornemen voor een referendum.

Het ministerie stelde ''dat het om een binnenlandse politieke ontwikkeling van Griekenland gaat'', en dat Berlijn nog geen officiële informatie over het voornemen van Papandreou heeft.

Verbijsterd

Frankrijk reageerde verbijsterd. ''Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk'', aldus een naaste medewerker van Sarkozy in de Franse krant Le Monde. Sarkozy en Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Volgens de Duitse vereniging van banken zorgt het Griekse voornemen ''voor behoorlijke onzekerheid op de financiële markten en is het alles behalve nuttig''. De Europese beurzen lieten dinsdag aan het einde van de ochtendhandel dan ook stevige verliezen zien, onder aanvoering van de financiële fondsen.

Onduidelijk

''Verder is het totaal onduidelijk wat er gebeurt als de Grieken het jongste Europese financiële hulppakket weigeren'', zei Michael Kemmer, hoofd van de Duitse vereniging van banken.