PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met verbijstering kennisgenomen van het Griekse plan om een referendum te houden over het jongste Europese financiële hulppakket.

Dat stelt de Franse krant Le Monde dinsdag.

''Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk'', aldus een naaste medewerker van Sarkozy.

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overleggen dinsdagmiddag telefonisch over het voornemen van het referendum. Sarkozy en Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Ergenis

Merkel sprak al haar ergernis over het referendumplan uit. Rainer Brüderle, fractievoorzitter van de liberale FDP, adviseerde de helpende EU-landen om zich op een Grieks faillissement voor te bereiden.

Het Duitse ministerie van Financiën stelde in een reactie verrast te zijn door het voornemen van Papandreou. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten, aldus de Duitse omroep ARD.

Het ministerie stelde ''dat het om een binnenlandse politieke ontwikkeling van Griekenland gaat'', en dat Berlijn nog geen officiële informatie over het voornemen van Papandreou heeft. De Duitse regering wil daarom verder niet reageren op het plan voor een referendum.

Stemming euro

Volgens de Finse minister voor Europese zaken Alexander Stubb komt het referendum neer op een stemming over de Griekse deelname aan de euro.

Stubb benadrukte tegenover een Finse televisiezender dat Griekenland zich deze maand achter het nieuwe hulppakket en de bijbehorende maatregelen heeft geschaard. "Als zij hier plotseling tegen stemmen, dan is Griekenland degene die zijn afspraken niet nakomt", aldus Stubb.

Vertrouwen

De Griekse regering stelde maandag van de kiezers te willen horen of ze het noodpakket willen steunen of niet. Volgens de minister van Financiën Evangelos Venizelos zal het referendum pas worden gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012.

Op de EU-top vorige werd vorige week afgesproken een hulppakket van 130 miljard euro toe te zeggen aan het land. Ook zal de bankensector de helft van de Griekse schulden kwijtschelden.

''Wij vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en in hun besluit'', hield Papandreou het parlement maandag voor. Volgens een peiling afgelopen zaterdag ziet bijna 60 procent van de Grieken het akkoord van de EU-top echter als negatief of waarschijnlijk negatief.

Griekenland was afgelopen week nog het toneel van massabetogingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Leterme

De Grieken moeten beseffen dat het vorige week gesloten akkoord om de schuldencrisis in Europa aan te pakken, ''geen louter interne Griekse aangelegenheid'' is. Dat zei de Belgische vertrekkend premier Yves Leterme in reactie op de aankondiging van de Griekse regering om een referendum uit te schrijven over het reddingsplan voor Griekenland.

Ook Leterme reageerde ''wat verwonderd'' op het nieuws. ''George Papandreou draagt een zeer zware verantwoordelijkheid'', zo zei de premier.

Volgens Leterme heeft zijn Griekse ambtgenoot tijdens de eurotop niets gezegd over een referendum. ''Niet voor, niet tijdens en niet na de top'', aldus de premier.

De dalende koersen van de toonaangevende beurzen op dinsdag geven volgens Leterme aan dat er opnieuw onzekerheid is gecreëerd. De eurotop van afgelopen week had dat vertrouwen waar de wereld volgens Leterme behoefte aan heeft, juist moeten helpen herstellen.

Leterme benadrukte dat elk EU-land zijn bijdrage moet leveren.

Alles over de schuldencrisis op onze special

Dossier Griekenland