FRANKFURT - Zeker negen op de tien banken zullen waarschijnlijk meewerken aan de kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden.

Dat heeft algemeen directeur Charles Dallara van de internationale bankenorganisatie Institute of International Finance (IIF) zaterdag gezegd.

Dallara onderhandelde afgelopen week namens de financiële sector met de politieke leiders van de eurozone. Afgesproken werd dat banken een verlies van 50 procent nemen op hun beleggingen in Grieks staatspapier in ruil voor garantstellingen door andere landen. Het IIF vertegenwoordigt ruim 400 banken.

Optimistisch

"Ik ben zeer optimistisch dat meer dan 90 procent van de banken zal meedoen'', aldus Dallara tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Donderdag, toen het akkoord net gesloten was, zei hij dat hij een "zeer hoge'' deelname verwachtte maar noemde toen geen cijfers.

Dallara zei verder dat nog onduidelijk is in welke mate andere houders van Grieks staatspapier, bijvoorbeeld verzekeraars en pensioenfondsen, bereid zijn verliezen te aanvaarden. "Daar is nog enige overredingskracht nodig'', voorspelt hij.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland