ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft woensdag een koffer met door Europa gewenste hervormingen mee naar Brussel genomen, terwijl hij in eigen land alle zeilen moest bijzetten om de plannen erdoor te krijgen en ook nog politiek te overleven.

Europese landen, waaronder Nederland, zetten Italië en Berlusconi de afgelopen dagen onder intense druk om economisch te hervormen. Zo moet worden voorkomen dat het land, dat onder een torenhoge staatsschuld zucht, verder in de problemen raakt.

Berlusconi liet Europa meerdere malen weten dat hij aan de oproep zou voldoen, maar hij wist dinsdagavond in eigen land pas op het laatste nippertje een akkoord te bereiken met Umberto Bossi van coalitiepartij Lega Nord. Bossi had vooral grote moeite met de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar en dreigde eerder zelfs de regering te laten vallen.

Premierschap

De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa meldden woensdag dat Berlusconi zelfs zijn premierschap had opgegeven voor de benodigde afspraken met Bossi. De veel bekritiseerde regeringsleider zou rond de jaarwisseling opstappen en in maart zouden vervroegde verkiezingen worden gehouden.

Lega Nord liet echter weten dat de berichten niet klopten en dat het om een poging ging om de positie van Berlusconi te ondermijnen.

Gevecht

Italiaanse parlementsleden raakten ondertussen in gevecht met elkaar tijdens de behandeling van de hervormingen. Twee leden van de Lega Nord, die samen met premier Berlusconi's PDL (Volk van de Vrijheid) de regering vormt, vochten met leden van de oppositiepartij FLI (Toekomst en Vrijheid) van parlementsvoorzitter Gianfranco Fini.

De gemoederen liepen hoog op omdat Fini op televisie op sarcastische toon had beweerd dat de vrouw van Lega-leider Umberto Bossi al op haar 39e met pensioen ging.

De aangekondigde hervormingen hebben beleggers woensdag niet gerustgesteld. Zij denken dat het aanhoudende politieke gekrakeel binnen de regering van Berlusconi de uitvoering van noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen zal hinderen. Italië moest woensdag dan ook bij een veiling van staatsleningen hogere rentes bieden aan investeerders, die door de zorgen over de overheidsfinanciën en de politieke onrust in het land hogere rendementen vroegen op Italiaanse staatsobligaties.