BRUSSEL - Een cruciale vergadering van de ministers van Financiën van de Europese Unie woensdag in Brussel is uitgesteld.

Een woordvoerder van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie bevestigde dat dinsdagmiddag. Bij de voorbereidingen zou nog niet op alle punten overeenstemming zijn bereikt over het 'allesomvattende' pakket maatregelen tegen de schuldencrisis in de eurozone.

Een woordvoerder van het Poolse voorzitterschap van de Europese Unie sprak eerder dinsdagmiddag al over ''ontbrekende onderdelen''.

Het was de bedoeling dat de ministers van Financiën van alle 27 landen van de Europese Unie voorafgaand aan de extra EU-top bijeen zouden komen. Daar moeten ze spijkers met koppen slaan over onder meer de zogenoemde herkapitalisatie van banken en de uitbreiding van de vuurkracht van het noodfonds.

Niet nodig

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën  was de vergadering "niet nodig''.  Volgens De Jager zijn de ministers het over het belangrijkste onderwerp - herkapitalisatie van de banken - zaterdag al eens geworden.

Nederland was geen voorstander van de bijeenkomst van ministers van Financiën woensdag in Brussel.

Beslissingen

Woensdagavond komen de leiders van alle 27 EU-landen voor een informeel treffen bijeen. Daarna gaan de regeringsleiders van de 17 eurolanden dineren. Daar moeten de beslissingen gaan vallen. De overleggen met leiders van de eurolanden en de Europese Unie later woensdag gaan volgens een woordvoerder van EU-president Herman Van Rompuy gewoon door.

Groot-Brittannië en ook voorzitter Polen drongen aan op een extra treffen van alle 27. Zij willen voorkomen dat de 17 eurolanden beslissingen nemen die ook de niet-eurolanden treffen, zonder dat zij daar iets over te zeggen hebben gehad.

Twijfels

Volgens een anonieme bron betrokken bij de onderhandelingen zijn er ernstige twijfels of de Europese regeringsleiders woensdag tot een akoord komen.

Volgens de zegsman willen de tien landen die de euro niet als valuta hebben niet akkoord gaan met een plan van herkapitalisatie van de banken als niet ook de slagkracht van het Europese noodfonds wordt vergroot. "Het is opnieuw een echt zootje", aldus de bron.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer houdt dinsdagmiddag nog een debat met minister Jan Kees de Jager (Financiën) over de aanpak van de eurocrisis en de Nederlandse inzet bij de Europese top op woensdag in Brussel. Dinsdagavond is er dan nog een afrondend debat met premier Mark Rutte erbij.

Lees meer over de EU-top

Lees alles over de schuldencrisis