AMSTERDAM - Mannen werken in Portugal gemiddeld bijna vijf jaar langer door dan iemand in Nederland. Hoewel de pensioenleeftijd in Nederland officieel op 65 jaar staat, stopt de gemiddelde Nederlandse man op 62-jarige leeftijd met werken.

De pensioenleeftijd in de meeste landen die aanspraak maken op hulp het het Europese noodfonds ligt op 65 jaar. Dit blijkt uit een cijfers van de OECD.

Griekenland is uitzondering met een pensioenleeftijd op slechts 57 jaar. Toch blijkt in de praktijk dat de Griekse man maar iets minder lang doorwerkt dan in Nederland het geval zou zijn. Op 61,9 jaar tegenover 62.1 in Nederland.

De gegevens zijn afkomstig van de OECD. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Luxemburg en Oostenrijk spannen in Europees opzicht de kroon wat betreft vroeg stoppen met werken. De gemiddelde pensioenleeftijd voor mannen ligt daar respectievelijk op 57,3 en 58,9 jaar.

In veel landen die bijdragen aan het noodfonds wordt geklaagd over de arbeidsethos in  Zuid-Europese landen. De cijfers laten echter een meer genuanceerd beeld zien.

De gegevens zijn afkomstig van de OECD/Eurofound. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Ook andere cijfers met betrekking tot de arbeidsomstandigheden laten een genuanceerder beeld zien. Zo duurde de gemiddelde werkweek in Nederland in 2010 minder lang dan in elk van de vier Europese landen in financiële problemen. In Griekenland tweëenhalf uur langer dan in Nederland gebruikelijk is.

De gegevens zijn afkomstig van de Eurofound. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Wat betreft het aantal vrije dagen per jaar kwamen Nederlanders er in 2010 wat slechter vanaf. Dit komt met name door het geringe aantal officiële feestdagen. Vijf in Nederland tegenover veertien in Spanje. Wel hadden Nederlanders recht op de meeste vakantiedagen maar waren desalniettemin zes dagen langer aan het werk in 2010.