STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met het akkoord over strengere sancties voor eurolanden die de begrotingsregels negeren.

Vooral sociaal-democraten, de op een na grootste fractie in het Europarlement, stemden tegen. De PvdA-leden die daarvan deel uitmaakten, waren wel voor het akkoord.

Volgens de nieuwe regels krijgt de Europese Commissie meer macht om eurolanden aan te pakken, als ze de fout ingaan. Lidstaten kunnen zo'n sanctieprocedure alleen met meerderheid van stemmen terugdraaien.

Bovendien moeten ze dan in het Europees Parlement komen uitleggen, waarom ze tegen de commissie ingaan.

Verheugd

Namens het Europees Parlement onderhandelde CDA-er Corien Wortmann. Zij reageerde woensdag verheugd. ''Met deze wetgeving kunnen lidstaten niet meer ontkomen aan begrotingsdiscipline.'' Volgens Wortmann is de Europese Commissie ''de onafhankelijke begrotingsautoriteit''.

De onderhandelingen tussen het Europarlement en de lidstaten verliepen stroef mede door weerstand bij Frankrijk en Duitsland.

De invoering van de zes voorstellen om het financieel en economisch beleid van de Europese lidstaten te controleren, het zogeheten sixpack, is bedoeld om in de toekomst een nieuwe schuldencrisis te voorkomen.

Van de 736 Europarlementariërs stemden er 354 voor het akkoord. 269 Europarlementariërs verwierpen het.