AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt verdeeld over een renteverlaging in oktober. Een renteverlaging is een mogelijkheid om in te grijpen, nu de zorgen over de schuldencrisis en een wereldwijde recessie aanzwellen.

Verschillende ECB-bestuursleden spreken elkaar hierover tegen.

De deur naar een mogelijke renteverlaging op korte termijn werd voor het eerst geopend door de Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny, die in een interview met Market News International zei dat 'de ECB zich nooit op voorhand vastlegt, en renteverlagingen kunnen niet uitgesloten worden'.

ECB-bestuurslid Josef Bonnici uit Malta zei dat de centrale bank waarschijnlijk eerder zijn beleid van onbeperkte kredietverschaffing zal uitbreiden dan de rente verlagen.

Prijsstabiliteit

Yves Mersch van de Luxemburgse centrale bank, die ook tot het behoudende kamp behoort, noemde het idee van een renteverlaging met een half procentpunt tijdens de aankomende ECB-vergadering van 6 oktober 'een wilde veronderstelling'.

Mersch zei dat mensen die zoiets verwachten, vergeten dat de centrale bank slechts 'één naald in zijn kompas' heeft, die gericht is op prijsstabiliteit.

Recessie

De afgelopen dagen hebben economen echter geopperd dat de ECB zijn sterke focus op prijsstabiliteit opzij moeten zetten. Het monetaire beleid zou versoepeld moeten worden, nu sombere economische cijfers uit de eurozone het schrikbeeld van een recessie dichterbij brengen.

Toch verwacht niet iedereen dat de ECB zo ver zal gaan dat de eerdere renteverhoging bij de vergadering in oktober wordt teruggedraaid.

Een adviseur van Berenberg, Christian Schülz, noemt een renteverlaging in oktober niet het meest waarschijnlijke scenario, maar geeft het een kans van veertig procent. Hij houdt rekening met de mogelijkheid dat vertrekkend ECB-president Jean-Claude Trichet de renteverlaging bij zijn laatste vergadering in oktober zal doorvoeren, om de aantredende president Mario Draghi niet te belasten met de controversiele stap.

Dat scenario is volgens Schulz echter 'minder waarschijnlijk', omdat de huidige economische cijfers, hoewel ze niet goed zijn, slechts wijzen op 'stagnatie of een lichte recessie' in de eurozone, terwijl de inflatie nog boven de doelstelling van de ECB ligt. "De cijfers wijzen nog niet op een diepe recessie."

Januari

"Ons centrale scenario is een renteverlaging in januari, die vooraf wordt aangekondigd in december", aldus Schulz. Tegen die tijd zullen de economische cijfers over het derde kwartaal beschikbaar zijn, waaruit duidelijk zal worden dat de inflatie aan het afnemen is. Een renteverhoging verhoogt de inflatie.