ROME - De spanningen binnen de Italiaanse regeringscoalitie over de voorgenomen bezuinigingen lopen op. 

Parlementariërs eisen aanzienlijke aanpassingen en ergeren zich aan de weigering van minister van Financiën Giulio Tremonti om die door te voeren, meldde persbureau Reuters zondag.

De regering van premier Silvio Berlusconi kondigde eerder deze maand, onder zware druk van de Europese Centrale Bank, aan de komende jaren 45 miljard euro te willen bezuinigen. Die plannen worden momenteel bestudeerd door de Italiaanse Senaat, waar nog tot maandagavond amendementen kunnen worden ingediend.

Kleine gemeentes

De extreemrechtse onderminister Daniele Santanche gaf in de Italiaanse krant La Repubblica zondag aan dat onder meer de voorgestelde bezuinigingen voor kleine gemeentes en dunbevolkte provincies van tafel moeten. Daarnaast zou de ondergrens voor de zogeheten solidariteitsheffing moeten worden verhoogd tot jaarinkomens van minstens 150.000 euro, in plaats van 90.000 euro.

Die voorstellen zijn, samen met een mogelijke verdere verhoging van de btw, onderwerp van koortsachtige onderhandelingen tussen Berlusconi en coalitiegenoot Lega Nord. Die partij verzet zich vooralsnog tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

Omvang

Hoewel Berlusconi heeft beloofd dat eventuele wijzigingen niets afdoen aan de uiteindelijke omvang van de bezuinigingsoperatie, had werknemersvoorzitter Emma Marcegagla zondag geen goed woord over voor de voorstellen. ''Er zit bijna niets in dat iets doet voor de groei'', stelde ze.