TOKIO - De internationale kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Japan met een stap verlaagd. Dat heeft het bureau woensdag bekendgemaakt.

De beoordeling van het staatspapier ging van 'Aa2' naar 'Aa3', vanwege ''grote overheidstekorten en het opbouwen van schulden sinds de wereldwijde recessie in 2009''.

Het inconsistente leiderschap van de politiek in Japan is volgens Moody's een andere reden voor de verlaging, die volgens analisten niet uit de lucht komt vallen.

Neerwaartse bijtelling

Afgelopen maart waarschuwde Moody's al voor een neerwaartse bijstelling. Eerder deze maand maakte het bureau duidelijk dat het mislukte ingrijpen van Japan op de valutamarkt, om een verdere stijging van de dure yen in te dammen, negatieve gevolgen had voor de kredietwaardigheid van het land.

De dure yen verzwakt de concurrentiepositie van de Japanse exporteurs en zet een rem op het economisch herstel.

Aardbeving

Het is de eerste keer sinds de aardbeving en tsunami in Japan in maart dat een grote kredietbeoordelaar de waardering van het land verlaagt. De nieuwe rating, die nog altijd als hoog wordt beschouwd, zit drie stappen onder de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsstatus 'AAA'.