AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. Het herstel dat eind vorige week werd ingezet, lijkt daarmee een vervolg te krijgen.

De positieve stemming werd gesteund door meevallende Japanse economische cijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde drie kwartier na aanvang van de handel 0,8 procent hoger op 294,25 punten.

De MidKap-index klom 1,5 procent tot 492,24 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tussen 0,4 en 0,8 procent hoger.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming was met een winst van 4,7 procent de sterkste klimmer in de MidKap.

Het bedrijf liet weten een bestaande licentieovereenkomst met het Zweedse Orphan Biovitrum te hebben uitgebreid. Daarnaast heeft Orphan Biovitrum een additionele order voor Rhuconest geplaatst.

Grootste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 3,8 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde op de voet met een winst van 3,6 procent. Chipmachinemaker ASML was met een min van 2,1 procent de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

Halfjaarcijfers

Op de lokale markt verloor detacheerder DPA 0,1 procent na tegenvallende halfjaarcijfers en door zorgen over de financiële situatie van het bedrijf.

Volgens handelaren blijven de Europese aandelenmarkten wel nerveus en zal deze week met name worden gelet op het crisisoverleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, aanstaande donderdag. Ook zal de discussie over de euro-obligaties nauwlettend worden gevolgd.

Euro-obligaties

Afgelopen zondag meldde de Duitse krant Welt am Sonntag dat de Duitse regering uiteindelijk bereid is om in te stemmen met de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties.

Tot nu toe was Duitsland hier altijd op tegen, omdat de rente op die leningen hoger zal uitvallen dan die op de huidige Duitse staatsleningen. Uit Duitse regeringskringen werd maandag opgetekend dat ''geen sprake'' is van de uitgifte van euro-obligaties.

De euro noteerde op 1,4305 dollar tegen 1,4240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg licht met 0,2 procent tot 85,54 dollar.