AMSTERDAM - De Amerikaanse beurzen maakten maandag een duikeling. Na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid dit weekend gooiden beleggers aandelen in de verkoop. 

Ook de meeste Europese beurzen, waaronder de AEX in Amsterdam, staan fors in de min.

De toonaangevende Dow Jones-index op de aandelenbeurs in New York is maandag voor het eerst sinds november onder de grens van 11.000 punten gezakt. De graadmeter duikelde halverwege de handelsdag tijdens de toespraak van president Obama over de Amerikaanse economie ruim 5 procent.

Ook de breder samengestelde S&P 500 en technologiegraadmeter Nasdaq daalden meer dan 5 procent. De aandelenbeurzen zakten weg toen Obama tijdens een televisietoespraak de kredietwaardigheid van zijn land verdedigde.

Maandag is de eerste handelsdag nadat kredietbeoordelaar Standard and Poor's de Amerikaanse kredietwaardigheid vrijdagavond verlaagde van AAA naar AA+.

Europa

Na een flink lagere opening lieten de indices in Europa aanvankelijk nog een opvallend herstel zien waarbij de openingsverliezen werden omgezet in winsten. Het koersherstel werd aangevoerd door de bankensector.

Later op de dag gingen de koersen echter alsnog naar flink beneden. Even voor 15.30 uur maandagmiddag stond de AEX op 287.500 punten, een verlies van zo'n 3 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. De Midcap noteerde rond dezelfde tijd ruim 4,56 procent lager.

Ook elders in Europa stonden de beurzen aan het einde van de ochtend flink in het rood. De Londense FTSE leverde kort na 13 uur 1,5 procent in, en de CAC40 in Parijs op -1,8 procent. In Frankfurt stond de DAX op een verlies van bijna 2,5 procent.

Staatsleningen

De beurzen van Madrid en Milaan vormden een uitzondering: die stonden aan het begin van de middag beide op een kleine winst. 

Om de onrust op de financiële markten te beteugelen is de Europese Centrale Bank maandag overgegaan tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen.

In reactie hierop daalde de rente op de 5-jarige Spaanse obligaties met 67 basispunten tot 4,75 procent. De rente op de 5-jarige Italiaanse staatsleningen ging met 60 basispunten omlaag naar 4,90 procent.

G7-landen

Ook de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Bovenstaande teller geeft de verandering in procenten van de AEX-index sinds het sluiten van de beurs vrijdag. De informatie heeft een vertraging van ongeveer 20 minuten. De gegevens zijn afkomstig van Google Finance. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Volg ons LIVEBLOG over de onrustige beursdag

Bekijk de laatste twitterberichten over dit onderwerp