WASHINGTON - Timothy Geithner blijft op zijn plek als de Amerikaanse minister van Financiën. Dat maakte het ministerie zondagavond bekend. 

Amerikaanse media speculeerden over zijn aftreden wanneer er een akkoord zou worden bereikt over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat akkoord werd vorige week gesloten.

Geithner, minister van Financiën sinds januari 2009, heeft zijn beslissing om aan te blijven laten weten aan president Barack Obama.

''Hij kijkt uit naar het omgaan met de uitdagingen in de Verenigde Staten'', aldus een persverklaring. Afgelopen vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, van AAA naar AA-plus.

In reactie riep een kleine groep Republikeinen Geithner op om af te treden als minister. De woordvoerder van het Witte Huis gaf aan dat Obama aan Geithner heeft gevraagd om aan te blijven. ''Hij verwelkomt zijn beslissing'', aldus Obama's zegsman. De kring rond de president gaf eerder al signalen af dat Geithner, juist in deze tijd, aan moest blijven.
 

Lees alles over de schuldencrisis op de special