BRUSSEL - Het Griekse parlement moet de bezuinigings- en hervormingsplannen van de regering-Papandreou goedkeuren.

Dat is de enige manier om een bankroet van het land te vermijden. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) heeft dat dinsdag gezegd. Het Griekse parlement stemt deze week over de plannen van premier George Papandreou.

Rehn onderstreepte dat de EU Griekenland alleen zal helpen ''als Griekenland zichzelf helpt''. ''Tegen degenen die speculeren over andere opties zeg ik: er is geen plan B'', aldus Rehn.

Zijn woordvoerder wilde tijdens een persbriefing niet ingaan op scenario's waarin het Griekse parlement de bezuinigingsvoorstellen afwijst.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten zondag over een nieuwe lening aan Athene. Daarnaast moeten ze ook het licht op groen zetten voor de volgende 12 miljard van de lening van 110 miljard die Griekenland vorig jaar kreeg toegezegd van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Meebetalen

De EU-landen hebben al afgesproken dat bij een tweede lening - naar verluidt gaat het om zo'n 80 miljard euro - banken en andere private financiers meebetalen. Zij moeten hun lopende leningen aan Griekenland verlengen. De Franse banken hebben zich daartoe al bereid verklaard.