AMSTERDAM – Het Griekse volk heeft niet alleen op materieel vlak te lijden onder de crisis die het land treft. Ook de mentale gezondheid van de Grieken lijdt er onder.

Het aantal Grieken dat hulp zoekt bij een psycholoog is met 25 tot 30 procent gestegen. Dit meldde de Franse krant Le Monde vrijdag.

“In september 2010 moesten mensen ongeveer twee weken wachten voor een consultatie. Nu is het eerder twee en een half jaar”, verklaart Dimitris Ploumidis, directeur van een gezondheidscentrum.

Voordat de crisis begon stond Griekenland nog onderaan de lijst voor het aantal zelfmoorden. Deskundigen verwachten dat dit cijfer met 18 procent gaat stijgen in 2009 en dat het nog hoger zal zijn in 2010.

“De meeste mensen die bij ons komen hadden vroeger een goed leven, maar hebben financiële problemen gekregen”, aldus psychiater Aris Violatzis.

Nationale indentiteit

Niet alleen de financiële problemen zijn de oorzaak voor de slechte mentale gezondheid van de Grieken. Ook de schade aan de nationale identiteit door de schuldencrisis bezorgt de Grieken mentale onrust.

“Ze schamen zich. De hele wereld denkt dat Grieken vals spelers zijn en ziet ze als het zwarte schaap van Europa. Dit is erg moeilijk om te accepteren”, verklaart Violatzis.