DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer vertrekt zondagavond met fractiegenoot Ewout Irrgang naar Griekenland ''om met eigen ogen te zien hoe het land ervoor staat''.

Dat heeft Roemer vrijdag aangekondigd op de website van de oppositiepartij in de Tweede Kamer.

De SP-leider stelt dat het een spannende week belooft te worden voor Griekenland. Volgende week is er een top van Europese regeringsleiders over nieuwe financiële steun aan het land.

Roemer gaat in Griekenland praten met onder meer politici, vakbonden en ondernemers. Volgens Roemer is ''nog meer geld naar de Grieken geen oplossing voor de enorme berg schulden die ze hebben''.

Bankiers

Een stel corrupte Griekse politici zijn volgens de SP-leider schuldig aan de financiële problemen van Griekenland, maar hij wijst ook op bankiers.

''Die verdienden geld met het vervalsen van de boekhouding en kregen jarenlang een hoge rente op hun risicovolle leningen. En nu willen diezelfde banken dat de belastingbetaler de knip trekt om hun belangen veilig te stellen. Dat moeten we dus niet doen. Het is de hoogste tijd dat ook de banken zelf gaan bijdragen aan de Griekse tragedie.''

Roemer vliegt dinsdagavond weer terug. De bedoeling is namelijk dat hij ook aanwezig is bij een debat met economen dat de Tweede Kamerfractie van de SP woensdag organiseert over de 'Europese schuldencrisis'; de situatie in Griekenland en de toekomst van de euro.