Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) organiseert op 11 maart een kust-meetup op de Brouwersdam.

De GroenLinks-politica wil in gesprek met watersporters, natuurliefhebbers, burgers en andere belanghebbenden over de Zeeuwse kust. "Iedereen heeft wel een mening over de kust. GroenLinks roept op: laat zien dat je hart hebt voor de kust en kom naar de Brouwersdam."

Volgens Van Tongeren maken veel Zeeuwen en toeristen zich zorgen over de bouwplannen langs de kust, met name om Brouwerseiland.

"Een golf aan plannen is in voorbereiding. Worden al die plannen uitgevoerd, dan verdwijnt het ongerepte karakter van de prachtige Zeeuwse kust en het achterland. Rust, weidsheid, donker en stilte zullen in rap tempo afnemen."

Actiegroep 'Bescherm de kust' kwam in verzet en meer dan 107.000 bezorgde burgers sloten zich aan en lieten van zich horen.

Kustvisie

"Provincie Zeeland ging voortvarend aan de slag met een Kustvisie en landelijk wordt een Kustpact gesloten. Maar daarmee zijn we er nog niet; een visie of een pact is mooi, maar het is nog geen beleid", aldus GroenLinks.

Liesbeth van Tongeren wil dat tot die tijd gemeenten en provincie een pas op de plaats maken, maar dat lijkt aan dovemansoren gericht. "Het plan is vele maten te groot voor Zeeland, vinden al bijna 16.000 burgers. Privé-stranden voor mensen die er maar een paar weken per jaar zijn? Is dat wat we willen? GroenLinks denkt van niet; laat de kust met rust."

"Ons pleidooi is daarom ook om eerst de bestaande recreatievoorzieningen te verbeteren voordat er weer nieuwe gebouwd worden."

Meetup

De meetup wordt gehouden op de Brouwersdam bij duiklocatie Haven Middelplaat. De bijeenkomst begint om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur.

"De meetup wordt afgesloten met een openbare surfclinic. Liesbeth van Tongeren doet ook een duik op de golven en stapt op het surfboard. Wie durft, surft lekker mee."