Nieuwe plannen voor herinrichting gemeentehuis

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een nieuw plan gepresenteerd voor de verbouwing van het gemeentehuis.

In augustus 2016 presenteerde het college van burgemeester en wethouders een plan om te komen tot een 'Huis van Schouwen-Duiveland', waar niet alleen de gemeente gevestigd zit, maar ook externe partners binnen het sociaal domein. Kosten: 3.339.712 euro.

In het nieuwe plan, dat woensdagmiddag werd gepresenteerd door burgemeester Gerard Rabelink, komen twee plannen samen: de ombouw van het gemeentehuis om ruimte te bieden aan externe partijen (1,3 miljoen) en de verduurzaming van het gebouw (1,2 miljoen).

Vervanging

Een van de redenen om het gemeentehuis om te bouwen is de afname van het aantal medewerkers, veranderingen in de dienstverlening en het onderbrengen van medewerkers bij andere organisaties, waardoor er een hoop ruimte beschikbaar is gekomen in het gemeentehuis.

"Vullen we die niet in dan stijgen onze lasten. We slaan dus twee vliegen in een klap als we ruimten gaan verhuren." Het oude plan van 3,4 miljoen werd door tijdens een commissievergadering afgeschoten en daarom is het college opnieuw rond de tekentafel gaan zitten.

Wilde het college eerst het gehele gebouw inrichten op het gebruik van flexplekken, nu is dat alleen nog de bedoeling op de eerste etage. De begane grond wordt daarnaast leeggemaakt voor externe partijen, zoals Buurtzorg en Juvent.

Kosten

"Op de kantoorverdiepingen veranderen we bouwkundig niets. We realiseren op de 1e verdieping een multifunctioneel bedrijfsrestaurant en flexibele projectruimten." Voor maximaal veertig medewerkers is geen vaste werkplek meer beschikbaar. Dit betekent dat maximaal tachtig medewerkers een werkplek gaan delen.

De bureaustoelen zijn hiervoor geschikt (eenvoudig verstelbaar). De bureautafels niet. De hoogte van de tafels zijn afgesteld op individuele medewerkers. "Wij stellen voor maximaal veertig bureautafels te vervangen door kleine, eenvoudig in hoogte verstelbare, bureautafels. Zo kunnen we met een relatief kleine aanpassing veel winst boeken."

Na de hele ombouw zijn er nog ongeveer 240 werkplekken over voor ongeveer 275 werknemers. De afronding van de herinrichting van het gemeentehuis moet in 2018 plaatsvinden.

Tip de redactie