Tegenstanders van het Brouwerseiland aan de Brouwersdam gaan op 4 maart één lang lint vormen langs de kust om aandacht te vragen voor hun tegenargumenten.

Brouwerseiland is een project van dertien opgespoten eilandjes waarop 325 luxe villa’s met eigen aanlegsteiger aan de strandjes worden gebouwd. Hierbij komen nog enkele horecagelegenheden met winkeltjes, congres- en vergaderruimten en een jachthaven voor plm. 400 boten.

"De Middelplaathaven met zijn landtong de Kabbelaarsbank wordt nu gebruikt door duizenden surfers die vanuit Duitsland en Belgie vele kilometers maken om hier op deze internationale surfspot hun sport komen uitoefenen", aldus Louis Beeke, oprichter van de petitie Stop brouwerseiland.

"Deze surfspot zou dan komen te vervallen en een goede compensatie zoals beloofd komt er niet."

Petitie

Volgens Beeke wordt de publieke ruimte aan de Grevelingen ernstig beperkt door de bouw van het eiland. "Ook door de aan te leggen lange en negen meter hoge geluidswal met daarop nog struweel wordt het zicht op de omgeving en de Grevelingen en het zicht op de dijk met daarachter het dorp Scharendijke teniet gedaan."

Beeke startte daarom begin januari een petitie om het college van B&W en de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland te vragen af te zien van recreatieve ontwikkeling in de Middelplaathaven aan de Brouwersdam en daarmee af te zien van de bouw van Brouwerseiland.

Actie

Om deze actie meer kracht bij te zetten worden tegenstanders opgeroepen om op 4 maart een menselijk lint te vormen op en rondom deze Middelplaathaven. "Om te laten zien dat de mensen het niet kunnen aanzien dat de kust en het achterliggende kuststrook met de zeeweringen wordt volgebouwd."