De gemeente Schouwen-Duiveland heeft studenten Engineering van de Hogeschool Zeeland een opdracht gegeven om een interactieve afvalbak te ontwerpen.

De interactieve afvalbak moet mensen stimuleren om hun afval in een prullenbak te gooien. De studenten konden een afvalbak voor evenementen ontwerpen of één die bij de school Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee geplaatst wordt.

De ruim veertig studenten zijn in duo’s aan de slag gegaan met hun opdracht en op vrijdag 11 november presenteren ze hun ontwerpen op het gemeentehuis in Zierikzee. Dit doen ze eerst op een presentatiemarkt.

Tijdens deze markt krijgen de studenten de gelegenheid hun ontwerpen aan te bieden en verder toe te lichten.

Wedstrijd

De ontwerpen worden beoordeelt door een jury die onder andere bestaat uit medewerkers en vertegenwoordigers van het Natuur- en Milieu Educatiecentrum Schouwen-Duiveland, de Waste Bag Challenge en scholengroep Pontes Pieter Zeeman.

"Ook het aanwezige publiek kan voor de publieksprijs mee stemmen. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk uitgevoerd." De gemeente Schouwen-Duiveland ziet deze opdracht als een goed initiatief om het zwerfafval tegen te gaan.

"Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid om jong talent en het lokale bedrijfsleven samen te brengen." Naast de ondernemers die deel uitmaken van de jury, zijn ook andere lokale ondernemers voor deze dag uitgenodigd zodat ze kennis kunnen maken met de aanwezige studenten.

Presentatie

Alle geinteresseerden zijn op vrijdag 11 november welkom in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Zierikzee. Om 13.15 uur starten de studenten met het presenteren van hun ontwerpen. Omstreeks 16.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

De ontwerpopdracht maakt deel uit van de campagne Schoon Zeeland, een initiatief van de vijf centra voor Natuur- en Milieueducatie in Zeeland. Met financiële steun van Zeeuwse gemeenten wil Schoon Zeeland het probleem van zwerfafval in de provincie te lijf gaan.