Gemeentearchief Schouwen-Duiveland houdt Open Archievendag

Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland neemt zaterdag 22 oktober deel aan de Open Archievendag

De dag is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en staat dit jaar in het teken van 'grenzen'. "We kennen veel verschillende soorten grenzen. Bijvoorbeeld imaginaire, fysieke, politieke of sociale grenzen. Door de eeuwen heen hebben mensen grenzen gemaakt, verlegd en overgestoken'', aldus de organisatie.

Het Gemeentearchief organiseert tijdens deze dag twee lezingen over dit thema. De eerste lezing staat om 10:30 uur gepland en zal gegeven worden door Twan van Dodewaard van de Universiteit Leiden. Zijn lezing zal gaan over de relatie tussen Zierikzee en de Hanze in de Late Middeleeuwen.

Om 13:00 uur is het de beurt aan adviseur streektalen Veronique De Tier van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Zij zal een lezing geven over dialectgrenzen in en om Schouwen-Duiveland en Zeeland.

Dialectwoord

Aansluitend op de lezing van De Tier zal de verkiezing van 'Het Mooiste Schouwen-Duivelandse Dialectwoord' worden verricht.

Voor deze verkiezing zijn er vijf dialectwoorden genomineerd, te weten: Fiete (een kieskeurig iemand), Bezwuumd (duizelig), Peuke (rommel), Krabbekwaed (zeekraal) en Krootje (groepje). U kunt zelf de winnaar bepalen door uw favoriete woord te sturen naar intzeeuws@scez.nl. 

Dit alles wordt vanaf 13.00 uur live uitgezonden door Radio Schouwen-Duiveland. De open dag wordt van 09.30 tot 15.30 uur gehouden in het gemeentearchief in het gemeentehuis van Zierikzee aan de Laan van Sint Hilaire nummer 2.

Tip de redactie