Gemeente neemt kosten voor VOG voor vrijwilligers op zich

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) op zich nemen voor vrijwilligers die geen beroep kunnen doen op een landelijke regeling. 

"Hiermee bieden we de inwoners van ons eiland ruimte zich in te zetten als vrijwilliger." Volgens de gemeente drukken de kosten voor het aanvragen van een VOG op de budgetten van de (vrijwilligers)organisaties. "Hetgeen ten koste gaat van de budgetten die nu beschikbaar zijn voor de daadwerkelijke activiteiten."

Vrijwilligers die met minderjarigen werken of met meerderjarigen met een verstandelijke beperking kunnen de kosten nu al vergoed krijgen, omdat per 1 januari 2015 een nieuwe regeling van kracht is gegaan. "Ook zijn er op het gebied van scouting en sport vergoedingsregelingen voor een VOG voor vrijwilligers."

Volgens de gemeente is zo’n verklaring een nuttig instrument om de kwaliteit van vrijwilligerswerk beter te borgen en (maatschappelijke) risico’s, die verbonden kunnen zijn aan de inzet van vrijwilligers, te beperken. "We willen dan ook bevorderen dat VOG’s aangevraagd blijven worden."

Tip de redactie