Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) heeft vrijdag de Gouden Jirizaag uitgereikt aan de Stichting Open Duinen.

De ereprijs wordt ieder jaar door SLZ uitgereikt om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap te bedanken en in het zonnetje te zetten. 

De Stichting Open Duinen is ontstaan uit een initiatief van enkele bewoners. Zij beheren een stuk natuurterrein bij Nieuw-Haamstede. De grond is versnipperd particulier eigendom en groeide steeds verder dicht met Amerikaanse vogelkers. Na jarenlange inspanning is het gelukt het terrein grotendeels vrij te maken van Amerikaanse vogelkers.

"Het is een mooi en vroeg voorbeeld van duurzame burgerparticipatie, geheel uit eigen initiatief gestart in 2005." 

Uitreiking

De werkgroep begon de dag, zoals gebruikelijk, met de wekelijkse vergadering. Met het idee dat er na de vergadering een normale lunch zou volgen met de SLZ. Niets bleek minder waar.

Onder muzikale begeleiding werd de vergadering verstoord en onderbroken. Voorzitter René Verhulst van SLZ nam het woord. De vrijwilligers werden geprezen voor wat zij doen en de voorzitter sprak namens heel SLZ zijn waardering uit voor het werk van de vrijwilligers.

Toen de voorzitter klaar was met zijn toespraak was het moment daar. De Gouden Jirizaag werd overhandigd aan de winnaars, waarna de lunch, met een iets andere insteek, kon beginnen.

Jury

De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft van alle inzendingen de drie beste geselecteerd. De jury bestond dit jaar uit de winnaar van vorig jaar Chris Louwerse, Bestuurslid SLZ Jo Timmers en René Steijn, werkzaam als beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie

De drie genomineerden zijn door de jury uitvoerig besproken en met elkaar vergeleken. Op basis van de motivatie van de deelnemers en informatie van SLZ, heeft de jury besloten wie er dit jaar met de Gouden Jirizaag vandoor gaat.

Nominaties

Tot 1 maart konden alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers een collega-vrijwilliger/groep nomineren voor de Gouden Jirizaag. Vanzelfsprekend moesten deze genomineerden wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zo moet men werkzaam zijn op het terrein van wandelnetwerk, soortenbeheer, landschapsbeheer of cultuurhistorie. Dit alles met de focus op ‘veldwerk’. De persoon of groep maakte uiteraard meer kans op de eindoverwinning als ze zich op een bepaalde manier hadden weten te onderscheiden.