"Te veel kinderen behalen het zwemdiploma, maar doen er daarna te weinig mee waardoor de zwemtechnieken verwateren", dat concludeert de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland.

"Het valt ons op dat er een grote groep kinderen is die na het behalen van het zwemdiploma er lange periode niets meer mee doen. De zwemvaardigheid gaat zo achteruit bij deze groep kinderen." De Reddingsbrigade wil dit probleem onder de aandacht brengen en kinderen stimuleren om na het behalen van het zwemdiploma te blijven zwemmen.

Paul Kouijzer, secretaris van Reddingsbrigade in Zierikzee-Duiveland, stelt dat als er een langere periode niets wordt gedaan op het gebied van zwemmen de geoefendheid en daarmee de zwemtechniek, conditie en uithoudingsvermogen hard achteruit gaan.

"Dit levert voor het kind weer gevaar op als men weer met water in aanraking komt. Zoals bij zwemfeestjes, vakantie, vrij zwemmen en aan de kust. Er is dan vaak minder toezicht omdat er wordt verwacht dat een zwemdiploma voldoende is om veilig te blijven."

Zwemlessen

Om dit tegen te gaan biedt de Reddingsbrigade speciale zwemlessen aan in het zwembad in Zierikzee. Bij de jongste kinderen wordt er met name aandacht besteedt aan de basis van het zwemmen. Deze diploma’s herhalen gedeeltelijk de al geoefende technieken en borduren eigenlijk voort op het zwem ABC.

Kinderen die de slag te pakken krijgen kunnen daarna doorzwemmen voor zwemdiploma’s die uitgegeven worden door de overkoepelende bond Reddingsbrigades Nederland.