De Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein is de winnaar van de Schouwen-Duivelandse erfgoedprijs 2016.

De stichting werd genomineerd voor hun behoud van de eendenkooi, de transformatie van een trafo hoogtoren tot een natuurtoren en de restauratie van de molen te Oosterland. De prijs die ze nu hebben gewonnen bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro.

Er waren in totaal drie genomineerden die kans maakten op de titel Erfoedprijs 2016. De andere genomineerden waren de heer W.P. de Vrieze uit Burg-Haamstede en de Straô Noordwelle.

Eerstgenoemde maakt kans op de prijs vanwege de boeken die hij schrijft over de streek en zijn bijzondere kennis van de rijke historie van Schouwen-Duiveland. De Straô Noordwelle is een boerenfeestdag die jaarlijks wordt gehouden. De gemeente spreekt van een levend cultureel erfgoed dat, net als de overige straô’s, behouden moet blijven voor de Schouwen-Duiveland.

Monumentenprijs 

De Erfgoedprijs is de vervanger van de Monumentenprijs en wordt tweejaarlijks uitgereikt. "De Erfgoedprijs is een stimuleringsprijs voor personen, organisaties of instellingen die zich hebben ingezet ten behoeve van het erfgoed, zowel op materieel als immaterieel gebied", aldus de gemeente.