De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de genomineerden van de Erfgoedprijs 2016 bekend gemaakt. 

De genomineerden zijn de heer W.P. de Vrieze uit Burg-Haamstede, de Straô Noordwelle en de Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein.

Eerstgenoemde maakt kans op de prijs vanwege de boeken die hij schrijft over de streek en zijn bijzondere kennis van de rijke historie van Schouwen-Duiveland. "De heer de Vrieze is altijd bereid lezingen te geven en doet dat met tomeloze energie en enthousiasme."

De Straô Noordwelle is een boerenfeestdag die jaarlijks wordt gehouden. De gemeente spreekt van een levend cultureel erfgoed dat, net als de overige straô’s, behouden moet blijven voor de Schouwen-Duiveland. De Stichting der Heerlijkheden is genomineerd voor hun behoud van de eendenkooi, de transformatie van een trafo hoogtoren tot een natuurtoren en de restauratie van de molen te Oosterland.

Monumentenprijs

De Erfgoedprijs is de vervanger van de Monumentenprijs en wordt tweejaarlijks uitgereikt. "De Erfgoedprijs is een stimuleringsprijs voor personen, organisaties of instellingen die zich hebben ingezet ten behoeve van het erfgoed, zowel op materieel als immaterieel gebied", aldus de gemeente.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van Open Monumentendag op vrijdag 9 september in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. De winnaar ontvangt een bedrag van 2500 euro.