Stichting De Noordzee heeft onder het toeziend oog van Tweede Kamerlid Fatma Koşer Kaya en burgemeester van Zandvoort Niek Meijer de eindresultaten van de Boskalis Beach Cleanup Tour bekendgemaakt. Ook het strand van Schouwen-Duiveland werd opgeruimd.

Ruim tweeduizend deelnemers haalden in veertien dagen 19.203 kilo afval van de Nederlandse stranden. De opruimactie startte op 1 augustus in Cadzand en op Schiermonnikoog, waarna de vrijwilligers richting Zandvoort trokken en in totaal 350 kilometer kust schoonmaakten.

Op 4 augustus werden de stranden van Burgh Haamstede tot aan Renesse schoongemaakt. Het resultaat van de Boskalis Beach Cleanup Tour ligt aanzienlijk hoger dan tijdens de editie in 2015, toen haalde Stichting De Noordzee 11.555 kilo afval van het strand.

"Hoewel deze resultaten doen vermoeden dat de hoeveelheid afval in zee stijgt, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van Stichting De Noordzee dat de hoeveelheid gelijk blijft."

Momentopname

Volgens de organisatie is de Beach Cleanup een momentopname die afhankelijk is van onder meer de weersomstandigheden.

"De tour heeft weer zichtbaar gemaakt dat er heel veel afval in zee zwerft dat daar niet thuis hoort. Wij roepen iedereen op zich te blijven inzetten voor een schone Noordzee." aldus directeur van Stichting De Noordzee Floris van Hest.

"Er zijn ook opvallende vondsten gedaan. Zo stuitten deelnemers op flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een BH en een wervel van een volwassen bruinvis."