Boek over slavenopstand op schip 'De Neptunes' uit Zierikzee

Burgemeester Rabelink mag binnenkort het eerste exemplaar van het boek 'Slavenopstand op de Neptunes. Kroniek van een wanhoopsdaad’ in ontvangst nemen.

Het boek is geschreven door Ruud Paesie en verschijnt op 30 september 2016. Het schip, de Neptunus, is afkomstig uit Zierikzee en later uitgerust in Amsterdam.

"Hoewel historicus Piet Emmer dit ‘de meest dramatische opstand aan boord van een Nederlands slavenschip’ noemt, kreeg deze slavenopstand tot op heden nauwelijks aandacht."

In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. Op basis van diepgaand bronnenonderzoek, in binnen- en buitenlandse archieven, is de auteur erin geslaagd om deze rampzalige slavenreis nauwgezet te reconstrueren.

Hij komt in Slavenopstand op de Neptunus tot de conclusie dat de slavenopstand op de Neptunus de meest dramatische is geweest uit de meer dan drie eeuwen omvattende geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel.

Tip de redactie