Gemeentehuis Zierikzee voor drie miljoen omgebouwd

Het gemeentehuis ombouwen tot een Huis van Schouwen-Duiveland, waar niet alleen de gemeente gevestigd zit, maar ook externe partners binnen het sociaal domein.

Dat is het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders deze week presenteert aan de gemeenteraad. Voor een totaalbedrag van 3.339.712 euro wil het college het gemeentehuis volledig ombouwen en ruimte creëren voor externe partners.

Daarnaast is het geld bedoeld voor het aanpassen en optimaliseren van het klimaatsysteem en noodzakelijke vervangingen ‘met energiebesparende maatregelen’.

"De gemeente heeft in 2014 een grote taak op het gebied van zorg en welzijn gekregen. Om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen is samenwerking met onze partners binnen het sociale domein belangrijker geworden." 

Volgens het college is dat een van de redenen om deze partners een plek in het gemeentehuis te geven.

Vervanging

Een andere reden is de afname van het aantal medewerkers, veranderingen in de dienstverlening en het onderbrengen van medewerkers bij andere organisaties, waardoor er een hoop ruimte beschikbaar is gekomen in het gemeentehuis.

"Vullen we die niet in dan stijgen onze lasten. We slaan dus twee vliegen in een klap als we ruimten gaan verhuren." Omdat er in de begroting al rekening is gehouden met een aantal vervangingen, wil het college nu meteen verbouwen.

"We maken immers al bijna vijftien jaar intensief gebruik van dit gebouw, waardoor groot onderhoud aan vooral de klimaattechnische installaties noodzakelijk is." Uiteindelijk levert de combinatie tussen de nodige vervangingen en de ombouw een voordeel op voor de begroting.

Receptie

Als de gemeenteraad instemt met het raadsvoorstel komt er een centrale receptie voor alle organisaties en een gemeentelijke balie. De gemeentelijke balie bevindt zich dan aan de achterzijde, waardoor de gemeente nog wel zichtbaar is op de begane grond. "Maar we zetten onszelf niet op de voorgrond."

Omdat er meer mensen gebruik gaan maken van het gemeentehuis krijgen ook de huidige klimaatsystemen groot onderhoud. "Het huidige systeem is niet ingericht op deze toename." Ook de ventilatie die nu handmatig ingeschakeld moet worden, wordt vervangen voor een systeem dat reageert op aanwezigheidsdetectie in combinatie met verlichting.

Burgerzaal

De burgerzaal in het gemeentehuis die buiten kantooruren wordt gebruikt voor onder andere raadsvergaderingen wordt tijdens kantooruren maar voor vijf procent gebruikt.

"Er is dus geen sprake van efficiënt gebruik van deze mooie ruimte. Het gebruik kan uitgebreid worden met een aantal functies, zoals: vergaderzaal, presentatieruimte, interactieve bijeenkomsten, scholingsbijeenkomsten of meer huwelijken."

Het raadsvoorstel wordt op 22 september besproken in de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat met het voorstel, wordt na de zomer op zoek gegaan naar partijen die de herinrichting willen uitvoeren. In de tweede helft van 2017 moet het gemeentehuis omgevormd zijn naar het Huis van Schouwen-Duiveland.

Tip de redactie