Gemeente waarschuwt voor betreden van de Verklikkerplaat

Het is verboden om de Verklikkerplaat voor het Verklikkerstrand ten zuiden van Renesse te betreden, maar toch komt dit nog regelmatig voor.

De gemeente Schouwen-Duiveland waarschuwt inwoners en toeristen. De Verklikkerplaat maakt bij laagwater contact met het strand en wordt dan zichtbaar.

"De plaat is dan, zonder natte voeten te krijgen, te betreden." Daardoor maken veel mensen gebruik van de plaat als strand, maar zodra het hoogwater wordt, loopt de plaat weer langzaam onder water waardoor je er aan de zuidkant niet meer afkan.

Er staan waarschuwingsborden op het Verklikkerstrand en de plaats is aangegeven met een boeienlijn die bij eb op het strand lijkt te liggen, maar volgens de gemeente is dit soms toch onvoldoende om de mensen te behoeden voor gevaarlijke situaties.

Problemen

"Het is geregeld voorgekomen dat mensen die de plaat opliepen, door het verrassend snelle wassende water in de problemen kwamen." In enkele gevallen moesten mensen tot aan de schouders door het water om de kant te bereiken. Anderen zijn door de strandreddingsbrigade van de plaat gehaald.

De gemeente wil de overtreders er dan ook op attenderen dat zij niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook diegenen die te hulp schieten. "Het is er behoorlijk diep en er staat een sterke stroming."

Tip de redactie