Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk komt in het najaar met een Digitaal Museum.

"Dat doen we op verschillende manieren, onder meer door de ontwikkeling van een smartphone-app en de inzet van Virtual Reality in ons museum", meldt het Watersnoodmuseum.

Virtual Reality

In één van de vier markante caissons waaruit het Watersnoodmuseum bestaat wordt een speciale ruimte ingericht. Door middel van Virtual Reality kun daar vanaf eind augustus ervaren hoe het is als je huis overstroomt.

"Er wordt een hedendaagse woonkamer ingericht waarin je als bezoeker plaatsneemt en met behulp van een VR-bril een verhaal voorgespiegeld krijgt van de overstroming van het huis. Uiteindelijk moet je virtueel een veilig heenkomen zoeken."

Het museum wil hiermee niet alleen een spannende 'attractie' neerzetten, maar ook figuurlijk de ogen openen van de bezoekers.

App

Naast het digitale museum wil het Watersnoodmuseum ook een Museum app lanceren in het najaar. Daarmee kan je de vele dammen en sluizen van de Deltawerken verkennen en het landschap daaromheen. De erfenis van het verleden is niet alleen zichtbaar in het Watersnoodmuseum.

"In de hele Zuidwestelijke Delta vind je sporen van de strijd – of band – van Nederland met het water. Soms heel opvallend, zoals de Deltawerken. Soms nauwelijks of niet meer zichtbaar, zoals de dorpen en boerderijen die ooit zijn verzonken in de golven."

Routes

De routes voeren je langs interessante plekken die een link hebben met de Watersnoodramp van 1953 (en eerdere watersnoden), de wederopbouw of innovaties op het gebied van water. Bij ieder routepunt geeft de app relevante informatie, of kun je filmpjes en foto’s bekijken.

"Het wordt uiteindelijk zelfs mogelijk om verdronken steden, dorpen en boerderijen uit het verre verleden (digitaal) voor het oog te laten herrijzen! De ontwikkeling van deze app is dan ook een uiterst waardevolle toevoeging aan de bestaande collectie van het Nationaal kennis- en herinneringscentrum Watersnood 1953."