Multifunctioneel Centrum Zierikzee sluit over ruim een jaar

Het multifunctioneel centrum in Zierikzee sluit in augustus 2017 haar deuren voor de vele verenigingen, clubs en particulieren.

Dat blijkt uit een beantwoording van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de SP-fractie. De huurovereenkomst voor het MFC loopt dan af en het college heeft besloten om de overeenkomst niet te verlengen.

De SP-fractie stelde op 24 juni vragen over een mogelijke sluiting van het MFC, nadat namens het personeel zorgen werden uitgesproken over het voortbestaan. De SP wilde weten of de aangekondigde huurverhoging door Zeeuwland hiervoor de aanleiding was, maar dat blijkt niet het geval.

Verantwoordelijk

De stichting achter het MFC heeft zich op 8 september ontbonden, waardoor de gemeente Schouwen-Duiveland verantwoordelijk is geworden voor het gebouw. De gemeente ziet het echter niet als haar taak om de exploitatie van het MFC op haar te nemen.

"De stichting heeft weliswaar een positief resultaat, maar dat komt met name doordat er jaarlijks in de vorm van subsidie en niet doorberekende huur een ruime ton aan gemeenschapsgeld heen gaat." De gemeente is van mening dat er in Zierikzee genoeg alternatieve locaties te vinden zijn, zoals het gemeentehuis, gymzalen en schoolgebouwen.

Huur

Het gemeentebestuur geeft aan dat zij bewust de huur laten doorlopen tot augustus 2017. De huur is al vooruit betaald en een voortijdige beëindiging zou niet kunnen zonder medewerking van Zeeuwland.

"Bovendien, en dat is eigenlijk nog belangrijker, geeft dit de vereffenaar de tijd om voor alle huurders en het personeel een passende oplossing te vinden."

Er wordt een langer ontbindingstermijn gehanteerd. De gemeente gaat nu samen met het personeel, Zeeuwland en de huurders kijken hoe ze de stichting, conform hun eigen besluit, kunnen ontbinden zonder al te veel negatieve gevolgen voor de betrokkenen.

Dorpshuis

De SP-fractie vreesde dat de sluiting van MFC Zierikzee het begin zou zijn van de sluiting van de dorpshuizen. Daar is volgens het college geen sprake van. Er wordt op dit moment onderhandeld met Zeeuwland over de huurovereenkomsten voor de dorpshuizen.

"Het lijkt erop dat die gewoon verlengd gaan worden. Als de organisaties achter die dorpshuizen echter geen brood meer zien in die exploitatie en net als de Stichting MFC Zierikzee besluiten zichzelf op te heffen ontstaat een soortgelijke situatie." Dat is voorlopig niet aan de orde.

Tip de redactie