Mariniers oefenen samen met hulpdiensten in Brouwershaven

Mariniers van de 1 Marine Combat Group hebben dinsdagavond geoefend in Brouwershaven.

Het Korps Mariniers is al sinds 4 juli bezig met een certificeringsoefening die grotendeels plaatsvindt in de provincie Zeeland. "Deze oefening vormt de laatste horde voor de mariniers, voordat ze gereed zijn om als eenheid op missie te gaan."

In totaal nemen vierhonderd militairen deel aan de oefening, waarbij onder andere landingsvaartuigen en het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam worden ingezet. De mariniers trainen zowel op zee als op land bij Vlissingen en Brouwershaven.

"Ze beoefenen het boarden van schepen en het redden van gijzelaars in samenwerking met de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers", aldus kapitein Leo de Haan. De oefening stond eerst voor dinsdagochtend gepland, maar door het slechte weer kon de training pas ’s avonds plaatsvinden.

Samenwerking

Dinsdagavond werd door de mariniers een zogenaamd 'massive casualty scenario' nagespeeld. Hierbij werken de mariniers samen met regionale hulpdiensten, waarbij zij gezamenlijk meerdere gewonden moeten verzorgen.

"Hiermee wordt de steeds intensievere samenwerking tussen het Korps Mariniers en de provincie Zeeland onderstreept." Voor deze groep mariniers is de oefening onder leiding van het Marine Training Command een belangrijke stap, omdat de eenheid daarna inzetbaar moet zijn voor militaire operaties.

Voor Zr.Ms. Rotterdam is de training van toegevoegde waarde, omdat dit schip dit jaar deel uitmaakt van de snelle interventiemacht van de NATO Response Force (NRF).

Tip de redactie